En million til steinknuserne
Fjorårets russekull på Framnes samlet inn over en million kroner til støtte for fattige arbeidere i India.
26. november 2019
Tekst Kristin Winther Jørgensen
Foto Framnes vgs
Russen på Framnes vidaregåande skule i Norheimsund har engasjert seg for at mennesker i steinindustrien i India skal få det bedre. Hele 1.007.487 kroner samlet de inn til arbeidet for steinknuserne, arbeidere i steinknuseverkene i India.
Prosjektet, som blir drevet av Normisjon med samarbeidspartnere, arbeider for å bedre livsvilkårene for de utnyttede og fattige menneskene som bor i området rundt knuseverkene og jobber der.
Løp, talentiade, loddsalg og måneskinnsturer
Russen samlet inn penger gjennom en rekke aktiviteter, forteller Anne Stine Fløtre som var russepresident for fjorårets russekull.
– Den største delen av pengene kom inn i forbindelse med misjonsløpet. Ellers hadde vi blant annet kiosk gjennom hele året, arrangerte basar, måneskinnstur, talentiade, russebryllup, loddsalg og revy, sier Fløtre.
– Jeg tenker at en million kroner er helt ufattelig mye penger som kommer til å brukes til mye viktig arbeid i India. Jeg er så stolt over å ha brukt avslutningsåret på videregående til å kunne gjøre en forskjell.
Ville samle inn mer enn en million kroner
Amanda Husum var fjorårets misjonsprosjektleder.
– Målet med innsamlingen vår var å bikke en million kroner, og at vi som kull skulle gå ut av videregående skole og vite at vi hadde vært med på noe som var større enn oss selv, sier Husum og legger til:
– Jeg er utrolig stolt over at vi som tenåringer av fri vilje valgte å bruke penger, tid og energi på noe vi ikke selv tjener på.
Fikk se selv
Husum og prosjektets nestleder fikk selv reise til India og se på prosjektet som pengene gikk til.
– Vi ble utrolig imponert over å se hvor stor forskjell prosjektet gjør for menneskene det er i kontakt med, og hvor langt hver krone rekker. Steinknuserne og folkene som lever i nærområdet er jo helt vanlige mennesker som i likhet med oss ønsker seg et godt liv for seg selv og familien. Jeg ble også utrolig inspirert over å se engasjementet hos lederne av Normisjons samarbeidspartnere i India. De hadde en tydelig visjon for hva de ville oppnå med midlene vi bidro med, noe som gjorde meg trygg på at pengene virkelig vil komme til nytte.
Ulovlige knuseverk og gruver
Prosjektet som Framnesrussen engasjerte seg i, befinner seg i en del av India der steinindustrien har vokst seg stor. Denne industrien utnytter sårbar arbeidskraft.
Normisjon jobber i landet for å hjelpe disse arbeiderne, som hovedsakelig kommer fra santalsamfunnet. Disse jobber under vanskelige forhold og har ingen fagforening. Barnearbeid forekommer, samt grov utnyttelse av jenter. Gjennom samarbeidspartnere jobber Normisjon for å bedre steinknusernes rettigheter og gi dem bedre liv. Prosjektet, som er delfinansiert av Norad, har oppnådd gode resultater.
Prosjekt for hele skolen
– Vi er veldig glade for at elevene engasjerer seg i slike prosjekter, sier rektor ved Framnes, Harald Voster. Han mener det er utrolig at elevene klarer å samle inn en så stor sum penger.
– Ikke minst er det imponerende at elevene samler inn slike summer år etter år. Dette er ikke en engangshendelse, sier han.
Setter gode spor etter seg
– Vi i Normisjon er veldig imponert og takknemlige for gaven fra Framnes-elevene, sier Svein Høysæter i Normisjon. Han fikk være med og ta imot gaven fra elevene til steinknuserne i India sammen med Eli Tveitane, også fra Normisjon.
– Elevene på Framnes har forstått at dette gjelder folks liv og fremtid. Disse elevene setter noen gode spor etter seg, sier Høysæter. Rektor Voster legger til at det er flott når elevene ser lenger enn seg selv og sine behov.
– Vi lever i en veldig egosentrisk og individualistisk kultur. Det er ikke selvsagt å bry seg om andre mennesker, ikke minst når det gjelder andre som man ikke kommer til å møte.
Saken sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 3/2019. Ønsker du å få Ferskvare gratis tilsendt i Posten? Du kan opprette et abonnement her.