Festivalsuksess i Rogaland
I 2012 startet Normisjon Rogaland opp festival for 10-13-åringer. Da kom det 37 deltakere. Antallet deltakere har økt jevnlig, og 2017 kom hele 294 tweens til leiren på Horve leirsted. – Det er maks av hva leirstedet kan tåle slik det er nå, sier festivalsjef Leif Inge K. Sørskår.
Skrevet av: Kristin Winther Jørgensen, 24. april 2018
– Vi startet denne festivalen fordi vi hadde en drøm om å gjøre noe mer for aldersgruppen 10-13 år. Dette er en viktig tid i livet der man er i overgangen fra barn til tenåring. Vi vet at de valgene man tar når man er i denne alderen, kan vare veldig lenge. Noen tar faktisk valg for livet i når de er så gamle. Når vi også vet at disse valgene kan ha evighetsperspektiver over seg, måtte vi legge til rette for 10-13-åringene våre. Vi ønsket at de skulle ha en festival som var på deres premisser, sier Sørskår.
Full kok
Når 294 tweens og 100 ledere inntar Horve, er det full trøkk.
– Da koker det! Vi må bruke alle våre soverom, skru opp ekstra køyesenger, lage soverom på grupperommene, og sette opp en egen teltleir. Mange har med seg egne småtelt, og i år var det rundt 100 som sov i telt, sier Sørskår. Han forteller videre at det er mye logistikk når så mange kommer. Blant annet settes det opp et eget møte-telt.
– Men dette er en sommerleirplass som lar seg tilrettelegge for store grupper, så en merker nesten ikke at vi er så mange. Dessuten har vi masse program og mange aktiviteter å velge mellom, så deltakerne sprer seg godt.
Høydepunkt
Leiren i august har blitt et skikkelig høydepunkt i året, kan Sørskår fortelle.
– Vi får fine tilbakemeldinger om at alle deltakerne trives og har det bra. Vi tror at den høye ledertettheten har mye å si for trivselen. Hovedfokuset vårt er at hver enkelt skal bli sett og møtt og få møter med Jesus. Hvert år har vi også grundige evalueringer, og vi øker kvaliteten for hvert år, sier Sørskår.
Foruten et mangfold av aktiviteter, inneholder leiren blant annet god forkynnelse, sang, samtaler, forbønn,fokus på misjon og et eget Jesusrom. Dette tror Sørskår er en god kombinasjon.
– I tillegg hører vi at mange ledere har gode samtaler med deltakerne på rommene, noe som selvsagt er viktig. Mange foreldre forteller at de setter stor pris på hvordan vi tar de unge på alvor når det gjelder tro og disippelgjøring.
Bety noe for en generasjon
–Vi har mange tweens innom festivalen på Horve hvert år. Når vi regner sammen, ser vi at vi harnesten to prosent av alle tweens i Rogaland på festivalen. Vårt håp er at vi kan påvirke disse, som igjen kan ha innflytelse i sine miljøer, på skoler og blant venner, sier Sørskår. Han forteller at dette ikke hadde vært mulig om ikke leirarbeidet i Acta hadde blitt bygget over mange år.
– Acta Rogaland har alltid hatt mange leirledere og deltakere, sier Sørskår.
Actaleder i Rogaland, Thomas Thesen er glad for at festivalkonseptet de har laget i Rogaland ser ut for å treffe hos 10-13-åringene.
– Jeg tror nøkkelen til at vi lykkes med leirarbeid hos oss, ligger i det arbeidet som ble lagt ned her på 1980-tallet. Da så man viktigheten av å ha mange unge ledere med seg på leir. Vi har egne rom-ledere som hver har fire barn eller unge å følge opp. Slik blir alle sett, møtt og fulgt opp. Slik har vi det også på festivalen.
– Dessuten har vi veldig mange frivillige i regionen vår som gjør en formidabel innsats, sier Thesen og konkluderer:
– Uten frivillige hadde leirarbeidet stoppet opp. Å drive leirarbeid er noe vi gjør sammen.
Se bilder fra leiren i galleriet under! (Alle foto: Kristian Eiane)Teksten sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 4/2017